artikler
Homayun Sakhi - fortælling om en musiker fra Afghanistan
Homayun Sakhi er musiker – udlært af sin far, der, ligesom han selv, mestrer instrumentet rubab. In...
Læs mere
Afghansk musik
Afghanistan er et land med store regionale forskelle og består af flere etniske og sproglige gruppe...
Læs mere
Ghazal
Ghazal er en af hovedgenrerne inden for traditionel afghansk musik. Det er oprindeligt en vers...
Læs mere

Kunstnerprofil: Sahar Afarin

Sahar Afarin

Afghanistans gyldne stemme – forfulgt for at synge

Jens Kristian Kisbye Dreyer

Sahar Afarin er for mange blevet symbolet på det nye Afghanistan. Hun er ung og smuk og fik sit gennembrud, da hun blev landskendt i en talentkonkurrence, hvor hun sang så smukt, at hun fik tilnavnet ‘Den Gyldne Stemme’. I et land, hvor kvinder forventes at holde sig i baggrunden, var det en sejr for fremskridtet, at denne purunge kvinde på blot 19 år stod frem på nationalt tv, sang – og vandt. Med til virakken omkring hende hører også, at hun er barnebarn af en af Afghanistans største stjerner, Sarban.

 

Klik her for at se et koncert-klip med Sahar Afarin.

 

Musik er ondt

Det har i høj grad haft en pris for Sahar Afarin at være foregangskvinde. I hendes familie forsøgte flere efterhånden at overtale hende til at trække sig. “Musik er ikke godt”, sagde de. Kun hendes far støttede sin datters valg. Hendes klassekammerater gik ud fra, at hun ikke havde nogen familie til at styre hende, siden hun var kommet så meget på afveje. Og chikanen fortsatte i takt med, at hun blev et kendt ansigt.

 

“Situationen var ikke god for mig her. Når jeg gik på gaden, blev jeg hånet af de, der kendte mig. Derfor var jeg nødt til at dække mig helt til og have min far ved min side, når jeg gik ud”, forklarer Sahar Afarin i et interview med organisationen Freemuse, der arbejder for musikeres ytringsfrihed. Se interviewet ved at klikke her

 

Hendes lærer forklarede i klare vendinger, hvad det omgivende samfund havde imod hende. ”Musik er ondt. Og det er ikke godt for en muslimsk kvinde at lade sin stemme høre af mænd”.

 

Men Sahar Afarin vil ikke lade sig kue:

 

“Jeg hører, hvad de siger, men jeg ved, at musik er godt, og at den sti, jeg har valgt, er den rette. Jeg føler aldrig, jeg har gjort noget forkert.”

 

Da hun mistede sin eneste støtte, faderen, i foråret 2010, lagde hun musikken på hylden i en periode. Men hun har genvundet modet og turnerer nu verden rundt med sit orkester og sin gyldne stemme.

 

Trækker på traditionerne

Sahar Afarin tilhører det persisktalende mindretal tajikerne, men optræder ofte med sange på afghanistans andet hovedsprog, pashto, eller på indisk. Indien har igennem årene haft stor indflydelse på afghansk musik. Den klassiske afghanske musik har rødder i den indiske musiktradition. Musikken krydsede ikke mindst disse grænser når afghanske magthavere inviterede indere til at spille i Afghanistan. I nyere historie spiller de indiske musikfyldte Bollywood-film en stor rolle i hele regionens populærmusik. Pga. sin specielle stemme sammenlignes Sahar Afarin ofte med én af Indiens allerstørste sangerinder Lata Mangeshkar – ofte blot kaldet Lata – som netop har en årelang karriere inden for de indiske syngefilm.Læs mere om afghansk musik, der netop afspejler Afghanistans brogede etniske sammensætning og kaotiske historie her

søg:
audio
Boban i Marko Markovic Orchestra - Mundo CocekUniversity of Gnawa - Foufou DanbaSystema Solar - Mi kolombiaSystema Solar - Ya VerasTerakaft - Aima YmaimaTerakaft - TireraMoticoma - BelekanwanatiendeDAM - Change tomorrowKiran Ahluwalia - Yakeenan
Playeren åbner i et nyt vindue
video
Hasna el Becharia/ Algeriet - interview
 
tværgående temaer
Musikcensur i undervisningen – kan du se pointen?
  Kan man proppe nationalisme, kønsperspektiv, filosofi, religion, historie, sprogpolitik, mark...
Læs mere
Den farlige musik
Alle gør det. Iranske ayatollaher og amerikanske supermarkeder. Censurerer musikken. Det skal der g...
Læs mere
Fra bryllupsmusiker til verdensstjerne
Hasna el Becharia er ingen årsunge, som hun sidder dér i sine grønne gevandter klar til at gå på sc...
Læs mere