artikler
Musiketnologi - et greb i værktøjskassen
Musiketnologi forbindes ofte med noget eksotisk. Med opdagelsesrejsende og varme himmelstrøg. Men a...
Læs mere
Musik i globaliseringens tidsalder
I denne artikel tager vi et kig ud i musikkens globaliserede verden. For ligesom verden er blevet m...
Læs mere
Musik + globalisering = verdensmusik?
Hvornår er noget verdensmusik, og hvornår er det noget andet? Hvornår taler vi f.eks. om folkemusik...
Læs mere

Identitet og lokalitet

Moticoma (Mozambique)

Hvor du fra? Jeg er fra…

af Ulla Hahn Ranmar/Skoletjenesten

Hvor er du fra? Spørgsmålet kan synes ligetil, og alligevel er det slet ikke så ligetil. For i globaliseringens tidsalder, hvor mennesker rejser, emigrerer og gennem medier dagligt er i kontakt med andre dele af verden, bliver svaret sjældent sort/hvidt. Svaret vil være farvet af alle de tilhørsforhold, som vi hver især samler sammen gennem vores liv og vores historie.

 

Spørgsmålet om, hvor man er fra, er ikke mindst rettet imod vores egen selvforståelse, vores egen fortælling. Hvordan er mit eget billede af mig selv? Nogle gange kan dette billede også udfordre andres billede af dig. Måske oplever eller forstår de dig anderledes, end du selv gør.

 

Man kan føle sig tyrkisk, selvom man faktisk selv er født i Danmark af forældre, som selv er kommet til Danmark fra Tyrkiet. Måske er man vokset op i Canada med indiske forældre og spiller musik, som tager udgangspunkt i både indiske, traditionelle musikformer og bl.a. europæiske folkemusiktraditioner. Måske har man en følelse af slægtskab med fællesskaber, som findes på den modsatte side af kloden. Måske kommer man fra Nepal, men er samtidig så grebet af 80’er punk fra Vesteuropa, at dette også bliver en afgørende facet i ens selvforståelse. Eller…

 

Musikken spejler dens skabere – musikerne. Og derfor kan spørgsmålet om, hvor musikken stammer fra, være mindst lige så broget og flertydigt. Mennesker og musik bliver påvirket af globaliseringen. Vi står alle – selvfølgelig i meget forskellig grad – med ét ben i vores lokale omgivelser, det nære, og med ét ben i det globale, det der er langt væk. Vores hverdag er konstant både påvirket af og indskrevet i det lokale og det globale.

 

Så lad os bare spørge igen: Hvor er du fra?

 

 

Udfordring på ord

 

- Find fem ord, der karakteriserer dig. Det kan være alt muligt, f.eks. genstande, begreber, musik, begivenheder og så videre.

 

- Hvor kommer de ord, genstande eller begivenheder, som du har valgt, fra? Hvor er de forankret i vores verden?

 

søg:
audio
VCR feat. Moustaff and Spirited Savage - My PeopleDAM - I don't have freedomDAM - Born here
Playeren åbner i et nyt vindue
video
Moticoma/ Mozambique - workshop
 
tværgående temaer
Velkommen til koncerter for gymnasieelever
Verdensmusikbanken arbejder tæt sammen med koncertarrangører om at tilbyde live-oplevelser for gymn...
Læs mere