artikler
Undervisningspakke – gumboot fra Sydafrika
Denne undervisningspakke har fokus på det sydafrikanske musik- og dansefænomen gumboot. Det er body...
Læs mere
Gumboot – introduktion og instruktion
Om Gumboot Gumboot-dans er en rytmisk/percussiv afrikansk dans, hvor danserne er iført gummistø...
Læs mere

Gumboot fra mineskakternes mørke

Gumboot – guldmineslavernes dans

Rune Thorsteinsson og Ulla Hahn Ranmar

En musik- og danseform, hvor gummistøvler er en helt essentiel bestanddel… Lyder det mærkeligt? Måske, men det er ikke desto mindre historien om Gumboot fra Sydafrika. Læs med her, og find ud af, hvorfor man den dag i dag kan opleve sydafrikanske performere i fantastiske sceneshows, ikke mindst iklædt lange, sorte gummistøvler.

 

I 1800-tallets Sydafrika førte hvide slavehandlere sorte slaver ned i landets guldminer. Kolonitiden var på sit højeste, og Sydafrika var regeret af skiftende kolonimagter. Ikke mindst jagten på det dyre guld i undergrunden havde gjort Sydafrika til et eftertragtet område for de europæiske kolonister, og både Holland, Tyskland og England oprettede gennem tiden kolonier i landet. Magtforholdet var altid det samme: Sydafrikanske slaver blev brugt i arbejdet for at hente rigdommene op fra landets undergrund, som så sidenhen blev sendt af sted til Europa.

Et hårdt liv i mineskakterne

I guldminerne var underlaget ofte fugtigt og vådt, så for at sikre sig slavernes holdbarhed var det en god investering for slaveejerne at udstyre dem med jeans og gummistøvler. Især slavernes fødder var udsat for slid og sygdomsangreb. Med gummistøvler på fødderne holdt de simpelthen længere. Ikke desto mindre døde minearbejderne alligevel i hundredvis hvert år på grund af de hårde livsbetingelser.

 

Slaverne arbejdede i flere måneder ad gangen i mørket og i stilhed. Mineselskabernes folk forbød nemlig snak mellem slaverne. Blandt andet som en effektiv måde at undgå oprør fra de undertrykte slaver. Dette kunne dog synes omsonst, da slaverne faktisk oftest havde svært ved at tale sammen. For de stammede fra flere forskellige stammer, som ikke delte sprog. På baggrund af disse betingelser blev brugen af lyde såsom rytmiske slag på brystet, slag mod gummistøvlerne og raslen med lænker en anden måde for slaverne at kommunikere på. En måde at give udtryk for og få luft for den undertrykkelse, slaverne befandt sig i. Det blev en måde at være sammen på, og efterhånden blev kommunikationen også til en musikalsk, kropslig udtryksform.   

Musik og dans hænger sammen

I den afrikanske musikkultur har dans og musik altid været tæt forbundne. Det ene kan ikke eksistere uden det andet. Og dette var også tilfældet med gumboot. Gennem trin hentet fra blandt andet Zulu-stammens danse blev minearbejdernes kommunikation til den danse- og musikform, som vi i dag kender som gumboot. Det er også værd at bemærke, at gumboot som praksis har mange fællestræk med call-response-sangene, som opstod blandt de sorte slaver på de nordamerikanske bomuldsplantager i samme pariode. 

Gumboot kommer frem i lyset

Mineselskabets folk opdagede efterhånden slavernes brug af gumboot. Men uden at forstå, hvad betydning der lå heri, så nogle af dem så det som et godt indslag i hverdagen og en måde at motivere deres slavearbejdere på. Nogle steder tillod mineselskabet ligefrem, at der blev dannet gumboot-grupper, og at der blev arrangeret offentlige koncerter for besøgende. Kolonisterne og mineselskabets folk forstod hverken dansen eller de tilråb på stammesprog, som fulgte med. Og derfor var de også fuldstændig uvidende om, at slaverne i det skjulte, gennem dansene, faktisk både hånede og gjorde grin med deres slaveejere.

 

Efterhånden spredte gumboot sig ud af minerne til resten af Sydafrika. Her blev den med tiden til den musik- og danseform, som vi kender i dag. Ligesom så mange andre musikformer har moderne gumboot også blandet sig med andre musikformer, trin og instrumenter.

 

I dag lever gumboot-stilen videre på mange forskellige måder, f.eks. gennem optræden for turister, og ved at grupper af musikere og dansere, der interesserer sig for sydafrikanske musiktraditioner og musikhistorie, integrerer gumboot i deres performances. Nu til dags vil man i Sydafrika ofte opleve gumboot-dans fremført med stærke referencer til stilartens historie om undertrykkelse, oprør og kamp.

søg:
audio
Boban i Marko Markovic Orchestra - Mundo CocekUniversity of Gnawa - Foufou DanbaSystema Solar - Mi kolombiaSystema Solar - Ya VerasTerakaft - Aima YmaimaTerakaft - TireraMoticoma - BelekanwanatiendeDAM - Change tomorrowKiran Ahluwalia - Yakeenan
Playeren åbner i et nyt vindue
video
Gumboot/ Sydafrika - Gumboot and bodypercussion
 
tværgående temaer
Hvor du fra? Jeg er fra…
Hvor er du fra? Spørgsmålet kan synes ligetil, og alligevel er det slet ikke så ligetil. For i glob...
Læs mere
Undervisningspakker – oversigt
Her kan du finde en række af undervisningspakker, som vi har samlet. Pakkerne indeholder både artik...
Læs mere