artikler
Lytteører – Mundo cocek og pijem
Mundo Cocek er typisk Boban Markovic. Som navnet antyder, er der tale om en cocek, altså dansen, de...
Læs mere
Fokus på instrumenter: Serbisk hornmusik
Trompet: Normale trompeter bruges i nogen udstrækning, eksempelvis spiller Marko Markovic på en. Me...
Læs mere
KING AYISOBA (GHANA)
Til foråret inviterer spillestedet Global Copenhagen til koncert med den ghanesiske kologo spi...
Læs mere

Balkans gyldne trompetist

Boban i Marko Markovic

Torben Holleufer

Der er ikke rigtigt nogen, der kan sammenlignes med Boban Markovic fra Vladicin Han i det sydlige Serbien – det skulle da lige være hans søn, Marko.

 

Guca i august. En lokal far har opstillet nogle plastikstole af billigste kvalitet i et telt. På de hvide borde står endeløse rækker af flasker, og omkring bordet er et selskab i færd med at vaske gårsdagens brandert ned med en ny. I glassene er der rakije, den lokale brændevin, der lugter betænkeligt meget, som er den fra det lokale hjemmebrænderi. Og oven på et par borde, der er stillet op til lejligheden, er et syvmands hornorkester i færd med at blæse dit hoved af led med en fyrig cocek-rytme, sådan 2-2-2-3, med en appel som et maskingevær, der er løbet løbsk.

 

Scenen er typisk, og mens bordet kværnes stedse længere ned i mudderet under de bredmavede musikeres ubønhørlige vægt, køres musikken endnu højere op i et tempo, som er svimlende. Kvinderne i umiddelbar nærhed af bordet er allerede i færd med at vride hofterne, som mavedanserinder fra Det Ottomanske Rige, som er musikkens oprindelse, og lige som det går allerbedst, kommer et nyt band ind i teltet. Nu begynder den rigtige krig.

På slidte trompeter, hvor synkoperne sætter tyngdekraften ud af kraft, og basgange stødt fra dybet af tragten på bulede tubaer, til de dumpe slag på stortrommen: Klassiske folkemelodier bliver hamret ud i et fælles inferno, der først stopper, da et af orkestrene må indse, at slaget er tabt, og de skamfuldt må luske videre, mens sejrherrerne får æren, drikkepengene og mere end en lille én til halsen.

 

Sådan er livet i denne weekend i denne by i det vestlige Serbien, hvor der konstant er konkurrencer mellem de bedste hornorkestre. De kommer fra det nordlige Serbien, hvor man sværger til kolo-dansen, og så kommer rigtigt mange af de skarpeste blæsere fra smørhullet syd for Nis, nede hvor der hverken er langt til Bulgarien eller Makedonien samt til Kosovo. Og hvor mange landsbyer har en mahala, et roma- eller sigøjnerkvarter, hvor den forudsigelige serbiske byggestil er afløst af noget, der er, om ikke 1001 nats drøm, så i hvert fald 1001 nats mareridt – og helt sikkert med en uforudsigelighed, der nærmere peger mod Tyrkiet end mod Europa.

 

I Guca er der hvert år en konkurrence, der fuldender de mange dages druk og endeløs dans. Nemlig den, hvor prisen er Den gyldne trompet, og hvor der er en mester, der ikke får lov til at stille op. Fordi han simpelthen har vundet for ofte og simpelthen bare er for god. Vi taler selvfølgelig om miraklet fra Vladicin Han, om sangeren og trompetisten og hans orkester, som er romaer. Og som med rette er berømte over hele verden, fordi de bare kan spille så forsiret og i så halsbrækkende tempi, at der ikke findes mage: Boban Markovic.

 

Ikke at Boban og hans søn Marko holder sig væk fra festen i Guca. Det kunne de aldrig drømme om. De kommer, og deres koncert er kulminationen, men konkurrencen er forbeholdt håbefulde artister, der hermed kan få et gennembrud og adgang til de bryllupsfester, der er enhver spillemands levebrød.

 

Mens Boban Markovic nu gennem mange år har vist sin kunst frem på scener over hele verden som stjerne i den balkanbølge, der startede med, at han blev snydt, så vandet drev, men hvor han for længst har indtaget sin plads i alles bevidsthed som kongen af cocek-musikken.

 

Det var under konflikten i Eksjugoslavien, at Boban Markovic blev snydt. Her var serbiske musikere forment adgang til internationale turnéer, og det profiterede den bosniske rockstjerne Goran Bregovic af, da han implementerede Bobans musik i et par berømte film, der var med til at skabe opmærksomhed omkring musikken fra Balkan. Specielt én film var i fokus, nemlig Cannes-prisvinderen, Emir Kusturicas epos Underground, som kom i 1995.

 

De sidste mange år har Boban Markovic fået taget rigelig med revanche, og med åbningen af Serbiens grænser og opmærksomheden på især Guca-festivalen er der for alvor kommet skred i tingene. Ligesom Berlin-pladeselskaberne Piranha og Asphalt Tango har markedsført en række kunstnere på fornemste vis, og her er Boban i Marko Markovic Orkestar den absolutte top, som det blandt andet kunne ses på turnéen med navnet Balkan Brass Battle, hvor gruppen stillede op sammen med de rumænske brødre i Fanfare Ciocarlia, som er et kraftigt beslægtet hornorkester. 


Fakta :

Cocek: Orientalsk folkedans fra især det sydlige Serbien og Makedonien. Kraftigt influeret af de klassiske militærorkestre under Det Ottomanske Rige (ca. 1389-1912).

 

Kolo: Særdeles kompliceret og ofte meget hurtig folkedans fra Eksjugoslavien. Danses både som par og kædedans. Klik her for et eksempel på kædedans, der kan minde lidt om irsk riverdance.

Og klik her for et eksempel på pardans.

 

Roma: Det foretrukne ord for folkeslaget, der menes at være udvandret fra Indien og via Istanbul nåede stor udbredelse især på Balkan og i for eksempel Spanien. Også kendt som sigøjnere eller gitane står de bag en række spændende musikformer, blandt andet flamenco i Spanien og en lang række stilarter i lande som Bulgarien, Rum      ænien, Makedonien og… Serbien.


 

Se også:

http://www.asphalt-tango.de/records/markovic_ciocarlia/artist.html

http://www.piranha.de/english/piranha_musik_verlag/boban_i_marko

 

Læs desuden om Boban i Marko Markovic i Garth Cartwrights glimrende rejseskildring Princes amongst men: Journeys With Gypsy Musicians.

søg:
audio
Boban i Marko Markovic Orchestra - Mundo CocekUniversity of Gnawa - Foufou DanbaSystema Solar - Mi kolombiaSystema Solar - Ya VerasTerakaft - Aima YmaimaTerakaft - TireraMoticoma - BelekanwanatiendeDAM - Change tomorrowKiran Ahluwalia - Yakeenan
Playeren åbner i et nyt vindue
video
Systema Solar/ Colombia - interview